Evaluarea necesităților a adolescenților și tinerilor .

Realizarea studiului „Servicii şi programe oferite de către Biblioteca Publică Căușeni adolescenţilor şi tinerilor adulţi cu vârsta între 12 şi 25 de ani” oferă cadrul necesar pentru dezvoltarea de noi servicii în cadrul Bibliotecii publice Căușeni pentru această categorie de beneficiari, cuprinzând atât idei teoretice, cât şi idei practice care să susţină biblioteca în satisfacerea nevoilor educaţionale, informaţionale, culturale şi de organizare a timpului liber, într-o manieră adecvată în noul context de dezvoltare.

Motivaţia realizării acestui studiu a fost în principiu, identificarea de noi programe, ajustarea serviciilor oferite de Biblioteca Publică Căușeni la nevoile pe care le resimt adolescenții și tinerii între 12 – 25 ani din or. Căușeni cu privire la utilizarea serviciilor de bibliotecă.
Studiul privind serviciile şi programele oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi (14-25 ani) în biblioteca publică Căușeni are la bază, în principal, Chestionarul privind serviciile şi programele oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi (12-25 ani) aplicat pentru 100 respondenți , interviul și discuțiile în cadrul focus-grupurilor. Studiul a fost realizat de de AO ”Asociația Psihologilor Tighina” și Centrul de Excelență Căușeni în cadrul Contractului de grant nr.341/GL/FY17/S/2016 a programului NOVATECA, susținut de AO IREX Moldova.

 Argument în favoarea evaluării necesităților pentru servicii de bibliotecă ale adolescenților

În orașul Căușeni locuiesc peste 2035 adolescenți și tineri, dintre care 1230 sunt liceeni. 756 sunt încadrați în activități de creație și studii opționale. 162 fac studii aprofundate in diverse domenii, dintre care 89 sunt premianți ai concursurilor raionale și naționale pe discipline. În 4 licee care activează în oraș sunt create și activează echipe de cite minim 5 voluntari care întrunesc 278 adolescenți și tineri implicați în diverse activități dezvoltative. 129 de persoane sunt membri ai organizațiilor obștești, inclusiv 37 sunt membri ai cluburilor de dezbateri.

Din analiza rapoartelor statistice a Bibliotecii Publice Căușeni în perioada  2010-2015  s-a remarcat  evoluția numărului de utilizatori din grupul — țintă: adolescenţi şi tineri adulţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani.

gfhh

Eșantionul pentru realizarea evaluării a fost constituit aleatoriu din 100 de respondenți — adolescenți și tineri cu vîrste cuprinse între 12 – 25 de ani: elevi ai 4 unități școlare din or. Căușeni; studenți; tineri în căutarea unui loc de muncă; tineri angajați – toți fiind vorbitori de limbă română, actuali utilizatori și neutilizatori ai serviciilor Bibliotecii raionale publice din or. Căușeni. De asemenea, în eșantion au fost incluși și 10 tineri care au fost încadrați anterior în diverse activități ale bibliotecii. Respondenții au fost solicitați, rămânând în anonimat, să răspundă la 7 întrebări ale chestionarului elaborat în corespundere cu scopul și obiectivele studiului respectiv. 15 tineri, reprezentanți ai unităților școlare din or. Căușeni, au acceptat să participe la o discuție ghidată în cadrul focus – grupului, alte 5 persoane au oferit răspunsurile lor în cadrul interviurilor despre așteptările lor vizavi de serviciile de bibliotecă.

Numărul și structura respondenților în funcție de sex: menționăm că au participat la sondaj 67 de tinere și 33 de tinerii, respectiv 67% tinere  și 33% tineri.

Снимок.1PNGСнимок2Снимок3

Respondenții au fost întrebați ce atitudine au față de intenția bibliotecii de a-și eficientiza serviciile pentru adolescențo și tineri. Se constată îmbucurător faptul că ambele categorii au dat majoritatea răspunsurilor pozitive, manifestînd astfel așteptarea schimbărilor  semnificative în livrarea serviciilor moderne.Снимок.uyyuPNGh

Cea mai importantă dimensiune în viziunea respondenților a fost realizarea unui top al serviciilor moderne

– ”Top – 7 servicii modern de bibliotecă livrate tinerilor” care ar avea cea mai mare pondere printre  adolescenți și tineri. Astfel din 10 opțiuni diferite, sugerate tot de către respondenți, aceștea au avut de ales 7 cele mai căutate, cărora le-au dat numărul maxim de voturi. Astfel, conform listei priorităților rezultatele se prezintă conform graficului:

 1. Ajutor în folosirea tehnologiilor informaționale — 382
 2. Activități de socializare pentru adolescenti și tineri — 376
 3. Activități din domeniul artelor — 363
 4. Divertisment și recreere pentru adolescenți și tineri — 339
 5. Activități de informare în domeniul sănătății adolescentilor și tinerilor — 322
 6. Activități tematice/cluburi pe interese — 319
 7. Asistență psihologică/emoțională a adolescentilor și tinerilor — 315
 8. Activități de voluntariat în comunitate — 313
 9. Alte servicii — 275
 10. Asistență juridică referitoare la protecția drepturilor adolescentilor și tinerilor — 269
  Снимок
  Raport_evaluare_necesități_tineri_Căușeni_21.01.17
Реклама

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s