Scriitorul și muzeograful Ion Găină a atins Jubileul de 55 de ani

Scriitorul și muzeograful de la Zaim Ion Găină a împlinit la data de 30 octombrie curent frumosul jubileu de 55 de ani. Cu această ocazie Biblioteca raională din Căușeni a vernisat o expoziță de carte cu o bună parte dintre publicațiile autorului de-a lungul celor  55 de ani.

Poetul care afirmă că acest jubileu reprezintă un bilanț a activității și reușitelor sale spune că în acest an a sărbătorit evenimentul doar cu familia, asta pentru că are mult de lucru și că pînă la sfîrșitul acestui an va scoate de sub tipat 12 altare a Limbii Noastre, niște imagini grafice ale poeziei lui Mateevici Limba Noastră, precum și un Abecedar.

Născut la 30 octombrie 1962 în satul Sălcuţa, raionul Căuşeni Ion Găină a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii de Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău și lucrând în calitate de profesor de limbă şi literatură română abia la vîrsta de 35 de ani se gîndește pentru prima data să-și publice versurile, a debutat cu placheta  Binecuvântarea , un poem-spectacol despre copilăria lui Alexei Mateevici. Urmează mai apoi alte 23 de cărți  de literatură, de studio și promovare a valorilor creștine și naționale scriind mai multe Imnuri.

Ion Găină are un loc distinct în muzeografie întemeind mai multe instituții precum Casa Muzeul Alexei Mateevici de la Zaim, Complexul muzeal Monahul Ioan Zlotea din Sălcuța, Casa muzeul Sculptorul Ion Guțu de la Taraclia , este și autorul primei expoziții interzise a muzeului Ion Creangă  de la Universitatea pedagogică Ion Creangă din Chișinău.

Acum cîțiva ani lucrările sale au început a fi traduse în alte limbi chiar ajungînd pe continental American. A fost ziarist, editor, om de cultură și chiar s-a lansat în teatru și cinematografie jucînd rolul lui Alexei Masteevici în filmul documentar Binecuvîntarea.

Cu ocazia celor 55 de ani de la naștere Biblioteca raională din Căușeni a vernisat o expoxiție cu lucrările scriitorului, iar timp de două zile toți doritorii o pot vizita. De-a lucgul vieții sale Ion Găină deține mai multe titluri onorifice inclusiv Om emerit al RM , Cetățean de onoare al Raionului Căușeni și al satului Zaim, deținător al medaliei de Stat Meritul Civic, posesor al Ordinului României Meritul Cultural în grad de ofițer, categoria A,  mai este și Eminent al Învățămîntului Public din RM.

Lasă un comentariu