MODUL 1

Crearea unui CV digital

O carieră de succes începe cu un CV persuaziv. Redactarea unui curriculum vitae reprezintă un pas important atunci când sunteţi în căutarea unui loc de muncă sau a unui curs de instruire/formare. CV–ul este, adesea, primul contact cu un viitor angajator, de aceea el trebuie să atragă imediat atenţia cititorului. De obicei angajatorii nu alocă mai mult de un minut fiecărui CV, atunci când fac selecţia iniţială a candidaturilor primite. Dacă rataţi impactul corect, veţi pierde ocazia de a fi angajat. În acest modul vom face cunoștință cu o serie de instrumente web care ne permit să creăm un CV bine organizat, un CV persuaziv, dar și un CV creativ și chiar artistic.

1. Să trecem un mic test

Cât de mult cunoașteți despre procesul de scriere a unui CV ?

 

      3. Studiați cele patru resurse online.

Creați CV-ul utilizînd unul dintre aceste instrumente web.

Șabloanele Word

Microsoft Word ne oferă o colecție impresionantă de șabloanele care ne permit crearea unui CV cronologic, funcțional sau mixt. Putem alege dintr-o multitudine de șabloane tradiționale, artistice și creative pentru orice loc de muncă. Putem, de asemenea, accesa colecția online www.templates.office.com/en-us/Resumes-and-Cover-Letters care ne permite crearea, editarea și partajarea unui CV în format online.

 • Explorați șabloanele oferite de către Microsoft Word din lista de mai jos.
 • Care șablon vi se pare cel mai potrivit pentru CV-ul Dumneavoastră? De ce?
 • Alegeți șablonul potrivit pentru CV-ul Dumneavoastră.
 • Creați CV-ul de la zero sau actualizați CV-ul pe care îl aveți deja utilizând unul dintre șabloanele oferite de către Microsoft.

(Atunci când veți întâlni cuvinte necunoscute în limba engleză, puteți utiliza Dicționarul Online Român-Englez)

CV Maker

 

Website-ul CVmaker ne permite să creăm, să actualizăm, să publicăm și să distribuim CV-uri gratuit online.

  • Studiați tutorialele prezentate în format video și pdf.
  • Care sunt avantajele utilizării acestui website?
  • Creați CV-ul DV în format online și salvați un exemplar pe calculator.

Europass Online

În continuare vom lucra cu opțiunea CV Europass online.

  • Accesați Editor Online Europass.
  • Completați CVul Dv conform secțiunilor propuse.
  • Când acesta este completat, faceți click pe ”Descărcați” din colțul de dreapta de jos și salvați CV-ul Dv pe calculator .

Unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de CV-uri solicitate în Republica Moldova este CV-ul Europass. Acesta oferă un cadru comun de descriere a competențelor și calificărilor solicitate pe piața muncii din Uniunea Europeană și inlocuieste CV-ul european, lansat în 2002. Folosirea CV-ului Europass prezintă mai multe avantaje: este un document standardizat la nivel european, folosit de milioane de persoane și solicitat de către numeroase instituții publice sau private în vederea participării la concursuri sau interviuri, sau la angajare, are secțiuni a căror completare se face pe baza unor grile standardizate de auto-evaluare (de exemplu, cea referitoare la competentele lingvistice, bazata pe Cadrul European Comun de Referință pentru Limbile Străine: A 1, A2, B1, B2, C1, C2) și are secțiuni referitoare la tipuri de competențe (fie că sunt obținute în cadrul educației formale, fie într-un context non-formal). De exemplu, pot fi introduse date cu privire la competențe organizaționale, sociale, tehnice. CV-ul poate fi completat sau actualizat online consultând site-ul http://www.europass-ro.ro, sectiunea «Creează». Astfel, utilizatorul are — în fiecare etapă a completării CV-ului — acces la explicații, recomandări și exemple. În plus, completarea online asigură păstrarea formatului standard de CV Europass.

LinkedIN

Opțional: Rețeaua internațională LinkedIn pentru cei care se află în căutare de angajați sau angajatori.

  • Creați-vă un cont pe LikedIn și importați datele din CV-ul pe care l-ați creat anterior cu ajutorul , Publisher, CVmaker sau Europas.
  • Urmați instrucțiunile din tutorialul video și cel în format pdf.

LinkedIn este cea mai mare rețea de socializare orientată spre mediul profesional cu ajutorul căruia persoanele își pot expune CV-ul sau profilul profesional pentru a găsi un loc de muncă sau noi oportunități pentru un stagiu de practică. Acesta ne poate conecta cu persoane care se află în căutare de angajați, reprezentanți de la companii de HR sau job hunting sau colegi de serviciu și ne permite să ne alăturăm la diverse grupuri de interese. Fondată în anul 2003, LinkedIn are o creștere constantă a numărului de utilizatori care folosesc platforma, ajungând în anul 2015 la peste 347 de milioane de utilizatori din peste 200 de țări sau regiuni. Rețeaua LinkedIn a dus la o mica schimbare de roluri. Dacă înainte eram obșinuiți să completăm un CV pe un site de locuri de muncă, să aplicăm pentru poziții vacate și apoi sa fim contactați, LinkedIn le-a dat angajatorilor acest rol acum. Companiile completează profilul, ele caută candidați și tot ele îi contactează.

5. Testăm, postăm și comentăm!

Postați CV-ul creat cu ajutorul șabloanelor Word, website-ului CV Maker, Europass Online sau LinkedIN în secțiunea ”comentarii” pe Facebook. Citiți CV-urile create de către colegii Dv. Postați comentarii și recomandări la cel puțin alte 2 CV-uri. Vă urăm baftă!

Реклама